Pokazywanie postów oznaczonych etykietą naturalnie. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą naturalnie. Pokaż wszystkie posty

5.11.2012

NATURALNIE: Ocet jabłkowy.

Hej Kochane, chyba każda z Was słyszała o działaniu octu jabłkowego na nasz organizm. To był sekret naszych mam i babć na piękne włosy, szczupłą figurę i zdrową cerę. Dzisiaj tylko o occie jabłkowym w teorii. Praktycznie przedstawię Wam go za jakiś czas ponieważ dopiero zaczynam przygodę z octem jabłkowym
Ocet jabłkowy można kupić już za kilka złotych w każdym sklepie spożywczym. Pamiętajmy jednak, że musi to być ocet jabłkowy, a nie jabłkowo-spirytusowy. Ocet jabłkowy możemy również wykonać wg następującego przepisu:
Nieobrane jabłka wraz z gniazdami nasiennymi umyć, pokroić i przepuścić przez sokowirówkę lub zetrzeć na tarce. Otrzymaną miazgę przełożyć do słoja i przelać przegotowaną, słodką wodą (jedna łyżka cukru na szklankę wody) tak, aby zakryła ona miazgę. Nie zakręcaj szczelnie słoja, przykryj go gazą i pozostaw na 4 tygodnie w chłodnym miejscu. Pamiętaj o mieszaniu płynu, w tym celu najlepsza będzie drewniana łyżka. Po 4 tygodniach zlej ocet do butelki, przecedzając go przez gazę. Butelkę zamknij, tym razem szczelnie, i przechowuj ją w chłodnym miejscu.
UWAGA: Im słodsze i bardziej soczyste jabłka tym ocet będzie mocniejszy. Dodatkowo powinny to być niepryskane i niewoskowane jabłka.

Wiadomo, że jeśli wykonamy same taki ocet to będzie on w 100% naturalny i bardziej skuteczny.

Zacznę może od tego co możemy znaleźć w occie jabłkowym: "To źródło witamin: A, B1, B2, B6, C, E, P i beta-karotenu. Jest skuteczny w zwalczaniu bakterii, zawiera wiele istotnych minerałów i pierwiastków śladowych, takich jak potas, wapń, magnez, fosfor, chlor, sód, siarka, miedź, żelazo, krzem i fluor. Dodatkowo bardzo cennym składnikiem jest występująca w nim pektyna, która poprawia procesy trawienia, obniża poziom cholesterolu, poprawia stan naczyń krwionośnych, zapobiega miażdżycy i nadciśnieniu. Ocet jabłkowy dzięki zawartości przeciwutleniaczy opóźnia proces starzenia, korzystnie wpływa na serce oraz układ immunologiczny.''

A w jakich celach mam zamiar używać octu jabłkowego? Głównie dla poprawienia kondycji włosów i cery. Zastanawiam się nad piciem octu jednak naczytałam i nasłuchałam się wielu negatywnych opinii (odnośnie wyjałowienia organizmu itp), a chciałam zacząć zapobiegać podwyższonemu poziomowi cholesterolu co jest bardzo popularne u mnie w rodzinie.

Jak ocet jabłkowy wpływa na:
WŁOSY: 
Moja mama dalej raz w tygodniu płucze włosy octem jabłkowym. Dzięki temu myje włosy RAZ W TYGODNIU! Ja wczoraj pierwszy raz płukałam włosy octem i jestem bardzo bardzo bardzo zaskoczona stanem moich włosów, dawno tak nie błyszczały i nie były takie przyjemne w dotyku.
W czym pomaga ocet jabłkowy? Przywraca naturalny poziom pH skóry głowy, zapobiega wypadaniu włosów, nabłyszcza i odżywia włosy, oczyszcza włosy z resztek szamponu i odżywek oraz osadów (np. polecany jest gdy mamy twardą wodę), przeciwdziała przetłuszczaniu się włosów.
CERĘ TRĄDZIKOWĄ:
Ocet jabłkowy wykazuje działanie bakteriobójcze przez swoje kwasowe pH i dzięki temu zapobiega trądzikowi. Podobno zmiękcza skórę, pomaga redukować blizny, odżywia, nawilża i oczyszcza - wszystko to sprawdzę.
INNE: Ocet jabłkowy pomaga w chorobach takich jak: kaszel, bóle gardła oraz czyści nerki.

PRZEPISY:
PŁUKANKA DO WŁOSÓW:
Płukanka nie wymaga specjalnych przygotowań. Wystarczy jedynie do 1 szklanki chłodnej wody dodać 1-2 łyżki octu jabłkowego i zamieszać. Tak przygotowaną płukanką należy spłukać włosy po umyciu i ewentualnym nałożeniu odżywki. Zapach octu nie każdemu może odpowiadać (jednak bardzo szybko ulatnia się on z włosów).  Po 10-15 minutach można spłukać jeszcze włosy chłodną wodą, ale to może osłabić działanie płukanki.

TONIK:
Mieszamy ocet z wodą w stosunku 1:5 (1 łyżka/łyżeczka octu na 5 łyżek/łyżeczek wody), taką miksturę możemy trzymać w lodówce 2 tygodnie. Możemy użyć mniejszego rozcieńczenia jednak może nas podrażnić.

20.10.2012

RECENZJA: Organiczny hydrolat z kwiatu krwawnika.

Cześć Kochane, powoli wracam do blogowego świata. Wszystko zaczęło się układać w moim życiu, teraz może być tylko lepiej :).
Dzisiaj chciałam napisać o produkcie, który wpadł w moje ręce gdy planowałam zmianę pielęgnacji buzi. Jak się sprawdził? Czytajcie dalej ;)

6.10.2012

RECENZJA: Mikrodermabrazja KORUND

Hej Kochane :) plany nie wypaliły... Siedzę w akademiku i piszę dla Was notkę. Część zgłoszeń jest już sprawdzona i powiem szczerze, że niefajnie, że ktoś pisze coś a robi inaczej... No ale cóż... Wyniki pojawią się albo dziś albo jutro rano. Dziś czeka mnie dzień z Mechaniką i Wytrzymałością Materiałów oraz Mechanika Płynów, chciałabym również zabrać się za tworzenie bloga dla Edytki.

17.07.2012

Koniczyna czerwona...

Trądzik, oparzenia, wykwity, rany, wrzody, łuszczyca i wiele innych nieprzyjemnych chorób skóry dotyka wielu z nas. Choroby skóry są bardzo skomplikowane i trudno jest dobrać właściwy lek. Red Clover to naturalny wyciąg z czerwonej koniczyny pomagający w powyższych problemach i nie tylko. Czerwona koniczyna wygładza zmarszczki, a także rozjaśnia wszelakie przebarwienia. 

16.04.2012

Olej arganowy

Ekologiczny Olej arganowy 100%

Nazwa wg. INCI: Argania Spinosa (Argan) Nut Oil
Funkcja: emolient, substancja aktywna
Pochodzenie: MAROKO
Metoda otrzymywania: mechaniczne wytłaczanie na zimno świeżych orzechów drzewa arganowego z rodzaju Argania Spinosa pochodzącego z ekologicznych upraw; nierafinowany
Kompozycja kwasów tłuszczowych:
Nasycone kwasy tłuszczowe
C16:0 Palmitynowy 12,6%
C18:0 Stearynowy 5.5%
Nienasycone kwasy tłuszczowe
C18:1 Oleinowy - Omega-9 46.1%
C18:2 Linolowy - Omega-6 34.6%
C18:3 Alfa-linolenowy - Omega-3 0.1%
Postać: płynny olej o żółtym kolorze, przechowywany w lodówce - lekko tężeje
Zapach: charakterystyczny dla naturalnych orzechów arganowych
Substancje aktywne: 80% nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i oleinowy), witamina E (tokoferole), sterole (schottenol, spinasterol), związki fenolowe (kwas ferulowy i wanilinowy), skwalan, karotenoidy (ksantofile)
Sugerowane stężenie w kosmetykach: 5 - 20% (dopuszczalne do 100%)
Rozpuszczalność: w tłuszczach
Dodatkowe składniki: Antyoksydanty - Mixed Tocopherols (wit. E - 0.5%)

9.12.2011

KORUND

Korund kosmetyczny (tlenek glinu) stosowany w profesjonalnych salonach kosmetycznych z powodzeniem może być stosowany również w domowych warunkach.
Charakterystyka:
Mikrodermabrazja należy do zabiegów mechanicznego ścierania naskórka i lub skóry właściwej. Pozwala na powolne ścieranie warstw naskórka, mikrowarstwa po mikrowarstwie, aż do pożądanego poziomu, pod stałą kontrolą wizualną. Dzięki korundowi usuwamy mechanicznie, bezpiecznie oraz z kontrolowaną głębokością, wierzchnią warstwę naskórka, głównie jego obumarłą część. Usunięcie tej warstwy powoduje pobudzenie do szybszego wzrostu i odnowy warstwy naskórka,
do wzrostu komórki warstw głębszych oraz do produkcji kolagenu i elastyny.
Wskazania do mikrodermabrazji:
- trądzik pospolity
- blizny potrądzikowe
- łojotok
- suchość skóry
- zaskórniki, prosaki
- rogowacenie przymieszkowe
- rozszerzone pory
- blizny zanikowe i przerosłe
- przebarwienia i odbarwienia
- uszkodzenia posłoneczne skóry
- szorstki, zrogowaciały naskórek
- rozstępy
- odmładzanie skóry i likwidacja delikatnych zmarszczek

Efekty działania mikrodermabrazji:
- poprawa jakości skóry (struktury i kolorytu)
- zwiększenie elastyczności
- zmniejszenie rozszerzonych porów
- usunięcie zaskórników
- spłycenie powierzchniowych zmarszczek
- usunięcie przebarwień posłonecznych
- zmniejszenie łojotoku
- skóra młodsza i świeższa
Przygotowanie zabiegu: Korund należy zmieszać z balsamem do ciała lub kremem (nie może być tłusty) w proporcjach od 1:5 do 1:10 (np.: 1 łyżeczka korund 5 łyżeczek balsam). Tak przygotowaną mieszanką masujemy skórę twarzy lub ciała kolistymi ruchami, przez ok. 2-3 min. następnie spłukujemy twarz wodą i nakładamy krem.
Wygląd:
Kryształki tlenku glinu

I pytanie: stosowałyście? jak wrażenia?
Ja za swój zapłaciłam 6zł/100g + wysyłka (allegro)

31.10.2011

OLEJ RYCYNOWY

Już wiele blogerek pisało o zbawiennym wpływie olejku rycynowego ;) Jako, że ja dopiero zaczynam przygodę z tym olejem chciałabym zamieścić informację właśnie o jego właściwościach ;)

Zacznijmy od źródła
Olej ten jest produktem roślinnym. Wytwarzany z rącznika pospolitego, zwanego powszechnie kleszczowiną pospolitą lub zwyczajnie, rycynusem. Olej rycynowy ma gęstą, lepką konsystencję, kolor od bezbarwnego do słomkowożółtego. Ma szerokie zastosowanie nie tylko w farmakologii, ale także w kosmetyce, zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie.

Wsparcie brwi i rzęs
Użycie olejku rycynowego, powoduje, że rzęsy są bardziej odporne na stosowanie codziennych środków upiększających, nie wypadają, są gęstsze i nie łamią się. W niektórych przypadkach po użyciu olejku rycynowego na rzęsy zauważono przyciemnienie osłabionych i rozjaśnionych końcówek. Ta stara, można rzec, „babcina metoda” sprawdza się już od lat. Ale żeby przyniosła oczekiwane efekty i poprawę kondycji rzęs, olejek rycynowy musi być nakładany na rzęsy co wieczór, przynajmniej przez kilka miesięcy. Do tego zabiegu wystarczy dobrze umyta szczoteczka po starym tuszu. W przypadku rzadkich i osłabionych brwi można zastosować taki sam zabieg.

Regeneracja włosów
Zastosowanie w pielęgnacji włosów olejku rycynowego wykazuje dużą skuteczność w poprawie ich kondycji. W zależności od problemu, olejek stosowany jest bardzo różnorodnie. Jeśli tylko końcówki włosów są zniszczone, wskazane jest codzienne smarowanie ich olejkiem rycynowym na noc, a następnego dnia, rano należy normalnie umyć głowę szamponem. Olejek rycynowy może być również stosowany w formie maski. Kilka łyżek oleju rycynowego miesza się z dwoma żółtkami jaja kurzego i łyżką oliwy z oliwek, taką miksturę nakłada się na włosy i przykrywa je foliowym czepkiem. Okład trzyma się na włosach przez całą noc, a rano myje głowę. Jeśli problemem jest brak błyszczących włosów, ich matowy wygląd oraz łamliwość, co powoduje ich plątanie się i problemy z rozczesywaniem, olejek rycynowy można w małej ilości dodawać w czasie mycia włosów do szamponu.

Zadbane dłonie
Olejek rycynowy uważany jest, jako środek działający kojąco i regenerująco na skórę dłoni. Do tego wzmacnia paznokcie. Dłonie można smarować na noc olejkiem i nakładać rękawiczki bawełniane lub wykonywać kąpiel dłoni w lekko podgrzanym olejku.

Pomoc dla zmęczonych nóg
Olejek rycynowy ma także działanie łagodzące bóle nóg, uczucie ich ciężkości. Do tego smarowanie na noc obolałych stóp i nóg wpływa korzystnie na skórę. Staje się bardziej elastyczna i miękka. Olejek rycynowy zaleca się do smarowania pięt, w celu zapobiegania ich rogowaceniu i pękaniu.

Zbawienny dla skóry
Codzienna walka o doskonały stan skóry to dążenie wielu. Niestety nie zawsze oczekiwania, co do jej stanu i względem używanych kosmetyków pielęgnacyjnych są zaspokajane stanem faktycznym skóry. Ta problematyczna, wrażliwa, skłonna do podrażnień, z licznymi wypryskami, nawet owrzodzeniami, czy urazami, jak oparzenia to zawsze bardzo wrażliwy organ i równie wrażliwy temat. A te wszystkie niedoskonałości to tylko niektóre wskazania do zastosowania olejku rycynowego. Poprzez swoje działanie łagodzące, natłuszczające i ochronne, przyczynia się do zatrzymywania w skórze wilgotności i łagodzi wiele jej podrażnień. Przyspiesza tym samym gojenie. Olejek rycynowy może być stosowany bezpośrednio na skórę w formie okładów lub smarowania, ale jest także składnikiem wielu gotowych maści aptecznych. Dlatego zanim sięgniemy po drogi krem, warto zapytać farmaceutę, a najlepiej lekarza dermatologa o zastosowanie olejku rycynowego.

Cudowne panaceum?
Warto nadmienić także, że olejek rycynowy jest dodawany do niektórych kropli do oczu i zalecany w stanach zapalnych rogówki. Jego użycie jest także znane w ginekologii, w stanach chorobowych narządów wewnętrznych.
Jak widać zastosowanie oleju rycynowego jest bardzo wszechstronne. Można powiedzieć, że pomaga w wielu problemach zewnętrznie i wewnętrznie, dosłownie „od stóp do głów”. Ale jego pozytywne działanie na skórę, włosy, rzęsy, paznokcie, nogi, czy problemy z wypróżnieniem to nie wszystko. Wiele źródeł donosi o dobroczynnym działaniu oleju rycynowego na wiele poważnych schorzeń wewnętrznych i urazów. Choć medycyna konwencjonalna nie odnosi się do takich rewelacji przychylnie, praktykujący zielarze lub specjaliści od medycyny niekonwencjonalnej zalecają stosowanie okładów z oleju rycynowego zewnętrznie na miejsca chore. W przypadkach chorób wątroby, guzów, urazów wewnętrznych, nieokreślonych bólach mięśni, stawów, wysiękach do stawów, stanach zapalnych.

Olej rycynowy, jak każdy naturalny środek leczniczy może także wywołać alergię i nie być przyswojony przez organizm. Dlatego przy zastosowaniu pielęgnacyjnym i leczniczym zaleca się zachowanie szczególnej ostrożności.

Jednak jedno jest pewne, olej rycynowy był stosowany już kilka tysięcy lat temu, jako cudownie działający środek. Skąd się bierze to jego „cudowne” działanie? Trudno tak naprawdę dokładnie odpowiedzieć na to pytanie. Warto jednak wiedzieć, że rącznik pospolity, roślina, z której wytwarzany jest olejek rycynowy, w okresie średniowiecza był określany „Dłonią Chrystusa”. Jedni sądzą, że to przez kształt liści rącznika, inni wierzą, że przez zadziwiające działanie olejku rycynowego.

źródło: http://www.we-dwoje.pl/natura;dla;zdrowia;i;urody;olej;rycynowy,artykul,10056.html

Oraz pytanie do Was: stosowałyście? Jak efekty? Ja mam zamiar używać do pielęgnacji rzęs oraz jako dodatek do olejku myjącego.

PS. Ciekawe przepisy z użyciem olejku znajdziecie TUTAJ:
http://www.jaworek.net/kosmetyki/fascynacja_olej_rycynowy.php

30.10.2011

OLEJEK Z DRZEWA HERBACIANEGO

Olejki eteryczne to esencje pozyskiwane różnymi metodami (destylacja, wytłaczanie, ekstrakcja) z całych roślin lub ich części – kwiatów, liści, korzeni, a także z żywic. Wśród wielu olejków eterycznych na szczególną uwagę zasługuje olejek z drzewa herbacianego ze względu na jego wszechstronne, potwierdzone wieloma badaniami działanie.

Olejek z drzewa herbacianego pozyskiwany jest z liści drzewa występującego w Australii. Nazwa drzewa jest myląca, ponieważ nie ma ono nic wspólnego z herbatą. Pochodzi ona z czasów podróży kapitana Cooka i pierwszych kolonizatorów Australii, którzy używali liści tego drzewa do sporządzania leczniczej herbaty. Dobroczynne działanie liści drzewa herbacianego było znane już Aborygenom, rdzennym mieszkańcom Australii. Stosowali je rozgniecione na papkę do dezynfekcji ran i leczenia oparzeń. Obecnie, ze względu na duże zapotrzebowanie na olejek, drzewo herbaciane jest w Australii uprawiane na szeroką skalę, szczególnie na podmokłych terenach Nowej Południowej Walii.

Olejek ten ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki temu może być skutecznym środkiem wspomagającym leczenie różnego rodzaju infekcji, na które zapadamy w okresie jesienno-zimowym. Badania mikrobiologiczne wykazały, że olejek z drzewa herbacianego niszczy wiele bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych, w tym bakterie odpowiedzialne za liczne choroby dróg oddechowych. Dlatego też inhalacje z wykorzystaniem tego olejku polecane są przy zapaleniu zatok, chorobach gardła, uciążliwym kaszlu. Przygotowanie inhalacji jest bardzo proste - wystarczy dodać 5-7 kropli olejku do naczynia z gorącą wodą i wdychać opary przez 5 minut.

Substancja znalazła też szerokie zastosowanie w dermatologii, szczególnie w leczeniu grzybic i trądziku. Jest ona skuteczna przy grzybicy wywoływanej zarówno przez dermatofity, jak i grzyby drożdżoidalne. Często stosuje się olejek z drzewa herbacianego w leczeniu grzybicy stóp w formie nierozcieńczonej, a także jako składnik maści i zasypek. Działa leczniczo, a stosowany regularnie, zapobiega nawrotom grzybicy i likwiduje nieprzyjemny zapach przy nadmiernej potliwości stóp.

Kolejną zaletą olejku z drzewa herbacianego jest to, że łatwo przenika przez skórę i działa bakteriobójczo na bakterie beztlenowe wywołujące zmiany trądzikowe (Propionibacterium acnes). Z tego powodu firmy kosmetyczne wykorzystują go jako składnik preparatów do pielęgnacji skóry trądzikowej, takich jak środki do oczyszczania twarzy czy kremy pielęgnacyjne. Kosmetyki te są zwykle dobrze tolerowane przez skórę, nie powodują zbytniego wysuszenia i podrażnienia. Niektórzy specjaliści medycyny naturalnej polecają stosowanie olejku z drzewa herbacianego w formie nierozcieńczonej bezpośrednio na zmiany trądzikowe. Jednak przy takim jego aplikowaniu trzeba zachować szczególną ostrożność, bo u niektórych wrażliwych osób olejek stosowany bezpośrednio na skórę może wywołać podrażnienie lub zmiany alergiczne.

To nie koniec możliwości praktycznego zastosowania olejku z drzewa herbacianego, więc warto mieć go zawsze w domowej apteczce. Jego zapach odstrasza owady, a stosowany na miejsce ukąszenia, np. komarów, łagodzi świąd i przyspiesza gojenie. Można używać go do leczenia wszawicy, dodając kilka kropli do zwykłego, łagodnego szamponu. Po rozcieńczeniu wodą może być stosowany do płukania jamy ustnej, szczególnie przy skłonności do zapaleń dziąseł.

Olejku z drzewa herbacianego nie mogą stosować kobiety w ciąży i dzieci poniżej 3 lat. Dużą ostrożność powinni zachować również alergicy i osoby, u których wcześniej wystąpiły uczulenia przy stosowaniu innych olejków eterycznych.

źródło: http://www.kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=304

Mam do Was pytanie: Czy któraś z Was stosowała kosmetyki zawierające olejek herbaciany lub sam olejek? Pytam ponieważ zastanawiam się nad kupnem dla mojej trądzikowej cery i nie wiem czego się spodziewać. Na wizażu raczej pochlebne opinie, ale ile opinii tyle sposobów zastosowania, więc proszę o rady dotyczące dawkowania, rozcieńczenia itp ;) Zastanawiam się również nad kupnem kosmetyków The Body Shop właśnie z serii Tea Tree.